Következmények nélküli ország

Vona Gábor, ahogyan megígérte, felajánlotta lemondását a Jobbik elnöki posztjáról. Egyúttal bejelentette, hogy nem indul újra az elnöki pozícióért, és nem veszi át parlamenti mandátumát.

Soha nem gondoltam volna, hogy egy ilyen, európai magatartást a Jobbiktól fogunk látni. Ma este hosszú idő után megtapasztaltuk, hogy mégis van egy halvány remény arra, hogy ez mégsem egy következmények nélküli ország. Ebbe a csapatba tartozik az Együtt elnöksége és Hadházy Ákos lemondása. Bár utóbbiak nem jeleztek Vona lépéséhez hasonlót leszámítva Szigetvári Viktort, ami viszont minden megalapozottsággal állítható, hogy kívánatos lépés kellene, hogy legyen.

És, hogy mit hiányolok ebben a történetben. Hiányolom a DK vezetőségének lemondását. Hiányolom Szél Bernadett lemondását. És hiányolom a Momentum vezetőségének lemondását.

A DK nem is ígért ilyet. Lényegében belátható, hogy Gyurcsány nélkül a DK halott lenne. Szél Bernadett, ha végül kikap a választókerületében, szintén abba a helyzetbe kerül, hogy illedelmesen átadja a stafétát.

A Momentum helyzete ebből a szempontból némileg ambivalens. Egy vadonatúj, épphogy egy éves szervezet élén az ilyen gyors vezetőcsere valószínűleg nem tenne jót. Mindettől függetlenül bennem élénken él az emlék, amiben Fekete-Győr András jelezte, hogy le fog mondani az elnökséggel együtt, ha és amennyiben...

Szélsőséges esetben követelhető lenne mindenkitől, akinek hála nem történt meg koordináció, ne vegye át a mandátumát, vezető esetében pedig szépen álljon odébb, ahogyan azt az ország macskájának, Erzsinek a gazdája javasolja.

Én ezzel nem tudok egyetérteni. Egyrészt, ez a játék addig megy, amíg a pártlisták végére nem érünk, aztán pedig üresen kongana az Országgyűlés, amire a Fidesz-KDNP egyébként sem szeret óriási részvételt mutatni. Annak meg mi értelme. Itt első körben vezetőváltásra, utána pedig ellenzékváltásra van szükség. Egyszerűen az nem létezhet, hogy egyes politikusok ennyi kudarc után is a politikai professzionalizmus híján végezzék el feladataikat, és felvegyék a juttatásokat. Ennek itt és most kell véget vetni, odatenni az utolsó mondat végére a pontot, és új lapot nyitni abban a bizonyos könyvben, és elkezdeni megírni egy új fejezetet...

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, hátha nekik is tetszeni fog. Egyúttal bátran kövesd a Facebook-oldalt, hogy azonnal értesülj új bejegyzésről.