Lapzárta

A mai napon ismételten arra eszmélhettünk fel, hogy a magyar média sokszínűsége valószínűleg szürkébbé fog válni. Sokak által ismert név, médiamogul, Simicska Lajos döntött, e héten fog utoljára megjelenni egy nagyon régóta fennálló lap, a Magyar Nemzet. Mindemellett elhallgat a Lánchíd Rádió, és veszélyben van a Heti Válasz rövidtávú és a HírTV hosszútávú fennmaradása is.

Régesrégen, amikor még jómagam is Fidesz-hívő voltam, rendszeresen olvastam a Nemzetet és néztem a HírTV-t, az még a Bayer-féle idők voltak. Egy valami tény: hiába volt akkortájt kormányközeli média e két sajtótermék, olyan szintű mocskolódást nem engedd meg magának, amit már egy jó ideje megenged magának a mai kormányközeli média élén Bayer Zsolttal és Bencsik Andrással. A Nemzet egy higgadt hangvételű lap volt akkor és maradt az is. Utóbbit az alapján merem állítani, amit ismerősöktől hallottam.

A HírTV sok esetben jeleskedett a magas színvonalú oknyomozói ligában. A Célpont című műsoruk minden időszakban hozta a kötelezőt, talán akkor ment le a színvonal valamelyest, amikor még Orbán nem volt egy geci. Abban a viszonylag rövid időszakban nagyon is kritikusan lépett fel az ellenzékkel, de megkockáztatom, hogy olyan szinten soha, mint pl. a mai Origo, 888.hu, vagy a Riposzt. A nevezetes G-nap után pedig visszaállt egy elvárható szintre a televízió, kormánykritikussá vált amellett, hogy tudva való volt, hogy inkább ellenzék-közeli TV-ről beszélhettünk kimondva-kimondatlanul.

Az, hogy megmaradnak-e ezek az orgánumok, attól függ, hogy jelentkezik-e rá valaki. A mai napon megismert jelentkező az LMP-s Ungár Péter, aki mesés örökölt vagyonát - vagy egy részét - adná a vétel fedezetéhez. Tudva tudó, hogy Ungár annak a Schmidt Máriának a fia, aki mindig is Fidesz-közeli hírben állt, a Figyelő c. egykor szebb napokat megélt lap jelenlegi tulajdonosa. Ungár úgy jellemzi vételi szándékát, hogy:

Én mindösszesen egyet kérnék az LMP-től egy esetleges sikeres vétel esetén. Ungár Péter írjon alá nyilatkozatot, hogy semmilyen formában nem értékesíti/adja tovább ezt a médiaérdekeltséget a családnak vagy bárkinek, aki a családhoz "közel" lehet. A média sokszínűségének fenntartása érdekében, és azokért a célokért, amiket Ungár is megemlít közleményében, nagyon fontos ezt letisztázni. Néhányan biztosan most összeesküvés-hívőnek gondolnak, de 2010 óta sokat láttunk már, számos esetben gondoltuk, hogy nem lehet lejjebb, és végül mindig döbbent arccal vettük észre, hogy igen, még mindig van lejjebb.

Péternek azt javaslom, hogy XXI. századi médiát alakítson ki, ha tulajdonos lesz, racionalizálja a print részt, alakítson ki egy hiteles sajtóorgánumot, ne csak jót, mint ahogy mások tették más médiapiaci akvizíció során.

A sajtószabadságnak szüksége van a Nemzetre, a Lánchíd Rádióra, és a HírTV-re. Sokkal jobban, mint azt hinnénk. Nem szabad engedni, hogy a héten legyen az utolsó lapzárta.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, hátha nekik is tetszeni fog. Egyúttal bátran kövesd a Facebook-oldalt, hogy azonnal értesülj új bejegyzésről.