Hód. Mező. Vásár. Hely.

Történt tegnap, hogy Hódmezővásárhelyen volt lehetőségem átutazni, és tudtam, hogy éppen mi zajlik a városban. Folyamatosan nyomon követtem a Percről percre közvetítéseket több hírportálon is, láttam a később nyertes jelölt kampánysátrát is. Szombaton is volt alkalmam ellátogatni ebbe a csongrádi városba, akkor egy étteremben ültem Gerendás Péterrel és Dés Lászlóval, akik később megjelentek az ellenzéki jelölt kampánysátrában is. Csupa izgalom volt ez a hétvége, lássuk be, helyi és országos szinten is.

forrás

A tét lényegében óriási volt, hiszen Hódmezővásárhely a rendszerváltás óta sosem volt baloldali város, a körzetet is simán vitte folyamatosan az a jelölt, amelyiknek semmi köze nem volt a baloldalhoz. Országos szinten sem volt kevesebb a tét, minthogy lássanak a szavazók egy olyan esetet, amikor az egyik Fidesz-fellegvár elesik, és közösen, az ellenzéki pártok által létrejött összefogásban olyan jelölt nyerje el a polgármesteri címet, amelynek korábban esélyét sem gondoltuk.

forrás

Tehát mi történt? Helyi szinten nyert egy összellenzéki jelölt egy Fideszes városban. Az történt, hogy a hódmezővásárhelyiek többek között azt mondták, hogy bassza meg a Tiborcz István a nyomorult lámpáival együtt. Mivel hogy ha este autózol a városban, olyan mintha a nyílt úton közlekednél két település között, magyarán szólva kurva sötét van. Ez történetesen életveszélyes. Szép lámpák egyébként, látszik a LED technológia, a probléma, hogy a fény sok mindent csinál, de az istenért sem akar szétterjedni. Emellett azt is mondták a hódmezővásárhelyiek, hogy elegük van abból, ami történik az országban: a lopásból, az adófizetők hülyének nézésből, a sorosozásból, a kórházak és az iskolák épületeinek szanaszéjjel hullásából. És vegyük észre, hogy azt is mondta számos vásárhelyi, hogy továbbra is félnek a migránsoktól, és hogy az orbáni politikát folytatni kell.

Ugyanis az eredmény közel sem felhőtlen. Hiába mondjuk azt, hogy kikapott a Fidesz, és örülünk egymásnak, de észre kell venni, hogy a Fidesz jelöltjének támogatottsága nem csökkent. Ami pedig ebből következik, hogy számos Fidesz-rajongó állja még a sarat, de beköszöntek azok a szavazók is, akik eddig nem kifejezetten voltak érdekeltek a választásokban - "úgysem ér semmit a szavazatom", "úgysem tehetek semmit" - mondták eddig sokan. No, ezek az emberek mutattak be egy óriásit a rendszernek, és közölték, hogy vigyázzatok, még itt vagyunk, és túlléptetek egy határt.

forrás

A kérdés az, hogy mire lehet ebből következtetni országosan? Ha lehet valamit következtetni, feltétlenül higgadtan kell tennünk, ugyanis ez egy helyi választás volt. Országosan biztosan hatása van ennek az eredménynek a választókerület várható eredményére, és Lázár Nincskastélyom János megítélésére a Fideszben. Mégiscsak egy miniszterről beszélünk, aki mindvégig össze volt kötve Hódmezővásárhellyel. Mint Kósa Anyámnaknincsdisznótelepe Lajos Debrecennel. Agyban a kettő együtt jár.

Látni kell, hogy nem minden város és választókörzet Hódmezővásárhely. Például Szarvason, ami annyira jobboldali, mint a közlekedés Európa jelentős részén, csinálhatna akármit az ellenzék, plakátolni is kár. Ami viszont biztosan következik ebből az eredményből, hogy a koordinált jelöltállítás egy értelmezhető lehetőség az ellenzék számára ebben a választói hangulatban. Ugyan a listákkal már nincs idő szórakozni, de nem is szükséges. Egy biztos: a lehető legtöbb körzetben, ahol értelmezhető az ellenzék esélye, ott érdemes megfontolni a koordinált jelöltállítást.

forrás

Ennek tanúbizonysága, hogy az eddig teljesen elzárkózó LMP elkezdett nyitni más ellenzéki pártok felé, így az MSZP és a Jobbik felé. Az MSZP felé érthetőbb a nyitás, közelebb is állnak egymáshoz a politikai térképen, és biztosan számos jelöltjük nagyon jó eséllyel indulna néhány körzetben, ha minden más ellenzéki jelölt visszalépne. A Jobbik felé nyitás is értelmezhető ebben a hangulatban, valószínűleg arra alapozták a nyitás lehetőségét, hogy korábban Vona Gábor jelezte, hogy kész együttműködni pl. az LMP-vel vagy a Momentummal. Persze ma Dúró kisasszony sikeresen rákontrázott erre, hogy ők márpedig nem működnek együtt senkivel, hát nehogymár közösködjünk. Némileg szerencsés lenne a nagy néppártosodás kapcsán ügyelni a következetes kommunikációra is, mert azért jópáran még nem hülyültünk el a nagy sorosozásban. Nem mellékesen biztos vagyok benne, hogy van jópár olyan körzet, ahol a Jobbik lenne a legesélyesebb jelölt. Biztosan roppant boldogok lennének, ha nem kellene másokkal is harcolni, csak a Fidesszel.

Ami szerintem nagyon fontos: a kommunikáció ide már nem elég. Biztosra veszem, hogy számos adófizető választópolgár számára óriási löketet adott a hódmezővásárhelyi választás eredménye. Hogy van még remény. Hogy van esély arra, hogy befejezzék az országos szintű hülyítést. Hogy újra jó eredmények szülessenek nemzetközi összehasonlításban is az iskolákban. Hogy ne legyen esély arra, hogy a TE közeli hozzátartozód esetleg meghaljon a kórházi folyosón. Hogy a médiából ne a hülyeség és a hülyítés folyjon.

Tisztelettel, adjuk meg az esélyt ennek. Kérem.