Az orbáni családpolitika bűne

Olvasom a portfolio.hu-n, hogy mit várnak a cikk szerzői az ún. demográfiai irányú kormányzástól, amit Orbán Viktor kijelölt, mint fő súlyt a következő ciklusban.

A fő irányt az MNB ide vonatkozó elemzése adja, amely alapvetően a pénzügyi ösztönzőkben látja a demográfiai helyzet javítását. Ilyenekre már számos példa volt az előző ciklusban is, például a diákhitel törlesztés vagy a lakáshitel törlesztőinek kapcsán, el nem felejtve a CSOK-ot is, aminek lakáspiaci hatása némileg azért megkérdőjelezhető bizonyos szempontból.

Tulajdonképpen a pénzügyi ösztönzőket értem és elismerem. Alapvetően a megélhetés sokak számára napi szintű kérdés, de legalábbis mindenképpen fontos, így minden egyes közvetlen vagy közvetett juttatás jól jön a családoknak. 

Azonban bennem számos egyéb kérdés is femerül, amikor ezekről az intézkedésekről, illetve tervekről olvasok. Általában az első kérdésem az, hogy mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik nemes egyszerűséggel úgy döntenek, hogy másra helyezik a hangsúlyt, nem a születésre. És akkor még mekkora kérdés az, hogy mi a helyzet azokkal a nőkkel, akik sajnálatos módon egészségügyi okból soha nem lesz képes a gyermekvállalásra...

Továbbá felmerül bennem olyan kérdés is, hogy mi van azokkal az - egyébként olykor racionálisan döntő - emberekről, akik úgy döntenek, hogy addig nem szeretnének gyermeket, amíg egzisztenciálisan komoly kockázattal járna a gyermekvállalás, akár csak egy gyermek esetében is. Akik úgy döntenek, hogy a legjobbat akarják megadni majd gyermeküknek. Akik úgy látják, hogy a körülmények, a környezet (legyen az gazdasági vagy társadalmi) nem adott ahhoz, hogy megfelelő színvonalon tudják felnevelni a gyermeket.

És mi a helyzet azokkal, akik úgy látják, hogy a globális folyamatokban rejlő kockázat akkora, hogy egyszerűen félnek attól, hogy ha gyereket szülnek, akkor olyan világban kell majd élnie, amit most még csak sokan nehezen tudnak elképzelni. Akik attól félnek, hogy esetleg egy diktatúrában fog felnőni a gyerekük. Vagy olyan világban, ahol nagyhatalmak csapnak össze, és - ez már tényleg a maximum - atombombákat dobálgatnak majd egymásra.

Számos kockázati tényező van, amit szerintem érdemes figyelmbe venni, és nem szabadna ott megakadni, hogy pénzügyi ösztönzőkkel próbáljuk növeli a születésszámot. Véleményem szerint megfelelő gazdasági-társadalmi környzet is szükséges a születésszám növeléséhez. Hogy az a szerencsétlen gyermek ne a minimumot kapja, hanem sokkal többet. Meggyőződésem, hogy rengeteg ember látja ezt a kérdést hasonlóan.

A legfőbb kérdés pedig az, hogy miért szükséges olyan családpolitikát folytatni, amely végső soron számos nőt egymás ellen fordít a diszkriminatív pénzügyi ösztönzőkkel. Számos ilyen példát látok a közvetlen környezetemben. Ez az Orbán-féle családpolitika talán legnagyobb bűne...

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, hátha nekik is tetszeni fog. Egyúttal bátran kövesd a Facebook-oldalt, hogy azonnal értesülj új bejegyzésről.