(Meg)Figyelő

A Figyelő gondolt egyet, és olyan mocsárba lépett, amelyet nem hittek volna a rendszerváltáskor sokan, hogy újra bele lehet majd lépni. Eljutottunk oda, hogy listázza azokat, akik valamilyen okból ellentétesen gondolkodnak a kormányzathoz képest, becenevén Soros-bérencek.

A laikus Fidesz-szavazó valószínűleg simán úgy bélyegzi ezeket az illetőket, hogy hazaárulók, az állam ellenségei, és még kismillió elképesztően szomorú variációt el lehet képzelni.

Nekem erről a náci Németország jutott először eszembe. Nem egy grandiózus vagy épp híres film, de létezik, és én ajánlom mindenkinek, hogy legalább egyszer nézze meg a Hitler - A gonosz születése c. filmet (youtube), ha másért nem, azért hogy felelevenítse történelmi tanulmányait vagy tanuljon a múltból, amihez mindig annyira ragaszkodunk, de valahogy sosem tanulunk belőle eléggé.

Szóval ebben a filmben van egy jelenet 2 óra 51 percnél, miután Ernst Röhm-öt, az SS egykori vezetőjét már letartóztatták, és a börtönben várja a kivégzését. Persze felajánlják neki, hogy nyugodtan végezzen magával, így egy pisztolyt és az akkoriban nagy népszerűségnek örvendő - ti. más nem is igazán lehetett - Völkischer Beobachter (magyarul: Népi Figyelő) c. lap 1934. július 1-i számát rakják a börtönasztalra, ha korhűek akarunk lenni (ti. Röhm-öt a hosszú kések éjszakáján, 1934. június 30-án tartóztatták le, és másnap végezték ki). Ugyan ez a szám valószínűleg nem korhű a filmben, mivel azt olvasni rajta, hogy az állam ellenségei, és elsők között szerepel Röhm neve. Az eredeti szám címlapja egyébként így nézett ki:

Ugyan nincs nagy különbség a filmbeli és a tényleges lapszám között (persze, ha valaki megtalálja azt, amire gondoltak a filmben, megköszönöm, ha elküldi fotóként). Ezen a címlapon megemlítik, hogy Röhm-öt elfogták és letartóztatták - mélyebb német fordításért kérem a lelkes önkéntesek jelentkezését.

Amire lényegében akartam utalni. Nekem a listázás rettenetesen rossz időkre emlékeztet, különösen akkor, ha az az újság vagy akármilyen média az államhatalom közelében van. Pláne, ha olyan arrogáns, mint a Figyelő:

Ha te sem akarsz olyan országban élni, ahol listázzák azokat, akik nem értenek egyet a hatalom gyakorlóival, ott a helyed szombaton 17:30-kor az Operánál.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is, hátha nekik is tetszeni fog. Egyúttal bátran kövesd a Facebook-oldalt, hogy azonnal értesülj új bejegyzésről.